Jicht is een reumatische aandoening waarbij u last heeft van plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen. De ontsteking wordt veroorzaakt door urinezuurkristallen en geneest meestal binnen één tot drie weken. Dit kan echter weer terugkomen. Vaak ontstaat het in het gewricht van de grote teen, maar kan ook in andere gewrichten optreden. Maar één op de tien mensen, met een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed, krijgt jicht en het is niet bekend waardoor iemand een verhoogd urinezuurgehalte in zijn bloed heeft. Jicht komt vaker voor bij mannen boven de 40 jaar en treft alleen in uitzonderlijke gevallen kinderen. Daarnaast hebben mensen met jicht een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Overzicht gezondheidsklachten
Een aanval van jicht ontstaat in één dag, waarbij u heel veel pijn krijgt in een gewricht. De klachten van jicht zijn:
- Plotselinge pijn, die steeds erger wordt en vermindert na een aantal dagen.
- Zwelling.
- Rode, glanzende huid.
- Schilferende, jeukende huid.
- Moeite met het bewegen van het gewricht.
- Koorts.
- In sommige gevallen ontstaan nierstenen.
Voeding, alcohol en medicijnen tegen hoge bloeddruk lijken geen factor te zijn voor jicht. Vroeger werd gedacht dat jicht kwam door het drinken van alcohol of frisdrank of door het eten van voeding met veel purine erin, zoals nieren, vis, wild en gevogelte. Uit onderzoek is gebleken dat hier te weinig bewijs voor is. U kunt de volgende dingen doen als u last heeft van jicht:
- Als u veel pijn heeft door jicht, kan het fijn zijn om uw been wat hoger te leggen.
- Mocht het gewricht warm aanvoelen, kan koelen prettig zijn. Wikkel dan het ijs in een theedoek, zodat de huid niet bevriest.
- Bewegen kan zeker geen kwaad en kan helpen voorkomen dat uw spieren stijf worden. Zodra uw klachten verminderen, is het goed om meer te gaan bewegen. Doordat uw spieren minder stijf worden, kan de pijn op den duur verminderen. Zware of langdurige belasting kunt u aan het begin beter vermijden.
- Let ook op dat u gezond blijft eten.
- Als u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen heeft.
- Als u ouder bent dan 60 jaar.
- Als u andere medicijnen gebruikt.
- Als u ooit een allergische reactie heeft gehad na een NSAID.
Contacteer uw huisarts als u voor het eerst verschijnselen krijgt die op jicht lijken. Uw huisarts herkent jicht vaak al aan uw klachten en zal dan uw gewricht onderzoeken. Soms is er een bloedonderzoek nodig, dan wordt de urinezuurwaarde bepaald. Bij jicht is deze waarde meestal verhoogd.Neem direct contact op met de huisarts als een gewricht pijnlijk, dik en warm is, u zich ziek gaat voelen en/of als u koorts krijgt.Jicht geeft een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Bespreek met uw huisarts of er controle nodig is van uw bloeddruk, bloedsuiker, gewicht, nieren of cholesterolgehalte.
Overzicht gezondheidsklachten