• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Moet Ik Naar De Dokter

Het hulpmiddel met antwoord op de vraag of u naar de dokter moet

  • nl
    • en
    • ar
    • de
    • pl
    • tr
    • ru
    • ua
  • Gezondheidsklachten
  • Patiënt
    • Digitale Corona zelftest
    • Vind mijn Huisartsenpost
  • Zorgverlener
    • Gratis digitale zelftriage op uw praktijkwebsite
    • Informatie voor Huisartsen
    • Digitale zelftriage in uw dagpraktijk
    • Promotiemateriaal
    • Werken met de widget
  • Over ons
    • Nieuws
    • Contact
    • Wetenschappelijke validatie
  • nl
    • en
    • ar
    • de
    • pl
    • tr
    • ru
    • ua

Voedselvergiftiging

Terug naar overzicht

Als u iets verkeerd heeft gegeten, kunt u voedselvergiftiging krijgen. Voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet die zich in de maag of darmen bevindt. Deze virussen, bacteriën en parasieten zitten meestal op voedsel wat lang en warm bewaard wordt. Bij het eten van dit soort voedsel, is de kans op een voedselvergiftiging groot.

Veelvoorkomende bacteriën die een voedselvergiftiging veroorzaken zijn bijvoorbeeld salmonella, E-coli of listeria. Deze bacteriën zijn te vinden op producten zoals rauw vlees, rauwe groente, ei of melk. U kunt een voedselvergiftiging krijgen door deze producten te eten, maar andere veelvoorkomende oorzaken van voedselvergiftiging zijn:

  • Handen te schudden met iemand die het virus, de bacterie of de parasiet draagt.
  • Kruisbesmetting. Doordat u bijvoorbeeld eerst rauw vlees aanraakt en dan groenten gaat eten zonder de handen eerst te wassen.
  • Vlees dat in de zon ligt en later gebakken wordt, waardoor de bacteriën kunnen groeien door de warmte.
  • Onvoldoende of niet wassen van groenten, waardoor bacteriën op uw groenten zit.
Overzicht gezondheidsklachten

Klachten die ontstaan als gevolg van een voedselvergiftiging zijn:

  • Overgeven.
  • Misselijkheid.
  • Diarree.
  • Koorts.
  • Hoofdpijn.
  • Draaiduizeligheid.
  • Bloed of slijm in de ontlasting.

De klachten ontstaan vaak binnen acht uur tot een dag na de besmetting. U kunt goed ziek worden van een voedselvergiftiging, maar de meeste klachten verdwijnen binnen drie dagen.

Overzicht gezondheidsklachten

Als u voedselvergiftiging heeft:

  • Eet zo gezond mogelijk als dit lukt. Probeer kleine beetjes verspreid over de dag te eten. Het is overigens niet nodig om uw voedingsmiddelen aan te passen.
  • Drink genoeg water. Andere dranken zoals thee of bouillon kunnen ook helpen. Het is beter om vruchtensap en frisdrank te vermijden, aangezien deze diarree kunnen verergeren.
  • Zorg dat u genoeg vezels binnenkrijgt. Vezels zitten bijvoorbeeld in groenten, fruit, volkoren producten en noten.

Om voedselvergiftiging te voorkomen:

  • Voorkom dat voedsel lang in de warmte staat. Op kamertemperatuur kunnen bacteriën veel beter ontwikkelen.
  • Wees alert op de houdbaarheidsdatum van eten. Eet geen voedsel wat niet meer goed is volgens de houdbaarheidsdatum.
  • Vermijd het contact tussen rauw eten en eten wat klaar is om gegeten te worden.
  • Was de handen tijdens het koken, vooral als u met rauw vlees werkt.
  • Leg bevroren vlees niet op de verwarming om te ontdooien.
  • Was de handen met zeep na een wc-bezoek.
  • Werk met schoon materiaal en was vies materiaal grondig af. Gebruik een andere snijplank voor rauw vlees en groente.
  • Zorg dat rauw vlees volledig doorbakken is. Dit geldt voornamelijk voor gemalen vlees, zoals gehakt of slavinken. Vlees zoals biefstuk hoeft u alleen de buitenkant goed te bakken.
Overzicht gezondheidsklachten

Bel met spoed uw huisarts of de huisartsenpost als:

  • U naast diarree of braken ook last heeft van flauwvallen.
  • U in de war bent of een suf gevoel heeft.

Neem in de volgende gevallen contact op met uw huisarts:

  • Als u langer dan drie dagen klachten heeft.
  • U vertoont verschijnselen van uitdroging:
    • Donkere urine.
    • Hoofdpijn.
    • Verstopping (obstipatie).
    • Snelle hartslag.
    • Verwardheid.
    • Dorst.
  • De buikpijn neemt niet af.
  • U kunt niet of weinig drinken.
  • Het overgeven stopt niet.
  • In uw ontlasting zit bloed of slijm.
  • De diarree wordt niet minder na een week.
  • U heeft al een hele dag niet geplast.
  • U heeft diabetes.
Overzicht gezondheidsklachten

Primaire sidebar

Meteen weten of u met voedselvergiftiging naar de dokter moet?

Doorloop hier de vragen, wij voorzien u dan direct van advies.

Start

Download onze gratis app

Button naar Google Play Store Button naar App Store

Footer

Top 5 klachten

  • Buikpijn
  • Keelpijn
  • Koorts
  • Insectenbeet

Voor de zorgverlener

  • Gratis digitale zelftriage op uw praktijkwebsite
  • Waarom deze oplossing?
  • Verdubbel het gebruik van Digitale Zelftriage
  • Digitale zelftriage in uw dagpraktijk
  • Hoe het werkt
  • Aanvraag Moet Ik Naar De Dokter? API-key

Over ons

  • Wie is Moet ik naar de dokter?
  • Het verhaal van Moet ik naar de dokter?
  • Wetenschappelijke validatie

Contact

Prins Willem-Alexanderlaan 705
7311 ST Apeldoorn

  • Cookieverklaring
  • Privacyverklaring
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Responsible disclosure
  • Sitemap
  • Toegankelijkheid

© Copyright 2023 - Moet Ik Naar De Dokter

Moet ik naar de dokter? maakt gebruik van cookies
Om gebruik te kunnen maken van 'Moet ik naar de dokter?' worden cookies gebruikt. Hierdoor kunnen wij onze dienstverlening verbeteren en u in de toekomst beter tot dienst zijn. Als u de cookies afwijst kan dat het gebruik van onze website negatief beïnvloeden.
Functional Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk instellingen
{title} {title} {title}